23 Eylül 2010 Perşembe

Fiat Yerine Fırat Alsak Fena Mı Olur?


Haber değeri olan konuların, toplumsal değerinin ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Çoğu zaman terazinin dengede durduğu söylenemez. Bugüne kadar güneş enerjisiyle çalışan arabalar içinde ayakları yere basan bir projeye hiç rastlamamıştım. Haksızlık etmek istemem, üniversite öğrencilerinin bugüne kadar tasarladığı uzay aracına benzeyen araçlar, hiç kuşkusuz basın kadar okuyucuların da ilgisini çekiyordu ama iş o noktadan öteye gidemiyordu. Adıyaman Üniversitesi’nin yaptığı projeyi görünce büyük heyecan duydum.

Bir üniversite, bir proje yapıyor, onu kullanılabilir bir araca dönüştürüyor, aynı üniversitenin Rektörü, bu yeni ürünün birini makam aracı, diğerini hasta servis aracı yapıyor ve öğrencilerin oylarıyla yöreden esinlenerek adına, Fırat ve Kommagene (Commagene) deniyor.

Üniversite yetkilileri, 2 aracın toplam maliyetinin 210 bin lira olduğunu; seri üretime geçilmesi durumunda maliyetin araç başına 5-6 bin liraya düşeceğini tahmin ettiklerini kaydetmiş. Fiat yerine Fırat alsak fena mı olur? Korkum her faydalı proje gibi bunun da üstüne perde çekilmesi. Biz, hep birilerine bağımlı olmalıyız ne de olsa.
Üniversite öğrencileri, onları teşvik eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Koyuncu hiç kuşkusuz esas kutlanması gereken başlıca kişiler.

Projeyi, teknoloji boyutu, ülke ekonomisine katkısı, toplumsal faydası ve yerel olguları taşıması ile ödüle değer buluyorum. Bir ben mi akıllıyım? Ulaştırma Bakanlığı da düşünmüştür.

1 yorum:

  1. İşin hamallık kısmında fevkalade fedakârız da... Tanıtımına gelince nazlanıyoruz. İyi bir şey yaptıysak, ülkenin tüm ilgili kamu kurumlarını, sanayicilerini, iletişim (yazılı, görsel, çevrimiçi) kurumlarını bıkmadan, nazlanmadan, küsmeden taciz etmeliyiz ki, hepsinin gerçek rengi ortaya çıksın.
    İyi bir fikir, onu satamıyorsanız hiçbir şeydir.

    YanıtlaSil